עליית מחירי הדירות. עובדה מוצקה

התכנון לא טוב - הכמות המבוקשת עולה על היקף הבנייה, אבל יש פתרון - חגי אדורם, עו"ד מומחה בתחום הנדל"ן

לאחרונה נשמעה ביקורת -סרקסטית- לפיה "האנשים שמספרים לנו שמחירי הנדל"ן יעלו" הם אלה "שצריכים שהם יעלו".  ניסיון כשל לקאמבק של "האינטרסנטים" דאז  של מר כחלון.  ביקורת זו- לא רק שהיא לא נכונה בעליל במישור העובדה – חמור מכך היא מתעלמת מכשלים בסיסיים ומג'ורים בשוק הנדל"ן למגורים. הטיטניק טובעת והנגן ממשיך בנגינתו הנושנה  כאילו כלום. כותב הפרשן הכלכלי הבכיר של ידיעות אחרונות סבר פלוצקר [שאנו מקווים שהוא דווקא לא יזכה בקופלימנט של "אינטרסנט"] – "בשבע השנים 2013-2020 נבנו 52 אלף דירות בממוצע לשנה, כשאוכלוסיית ישראל גדלה במליון והגיעה ל9.2 מליון.

היחס בין מספר התחלות הבנייה חדשות לתוספת שנתית של אוכלוסייה ירד בשליש. כך נוצר המחסור העכשווי החריף של יותר מ100 אלף דירות חדשות המושך את המחירים כלפי מעלה. ומעלה. ומעלה. מחסור שסופו עדיין לא באופק". האם גם מר סבר פלוצקר הוא "אינטרסנט"? או שמא דווקא הוא זה שמשקף את העובדות [העגומות] בדיוק כהוויתן?

ולעניין "מחסור שסופו עדיין לא באופק" הרי שדי לאזכר את החלטת הממשלה האסטרטגית למשבר הדיור [שהעומדים בבסיסה הם – אנשי המקצוע של משרד האוצר; משרד הבינוי והשיכון; ומנהל התכנון- *אנו תקווה כי כל אלא לא יכולים להיות חשודים "כאינטרסנטים"] ולפיה עד לשנת 2040 [זמן קצר במונחים של מדינה] תהיינה חסרות במדינת ישראל שני מליון ושש מאות אלף דירות. מחסור נצפה זה מתבסס על  קצב הריבוי והגידול הטבעי של האוכלוסייה [כמו המכפיל של הקורונה להבדיל]. 

ויודגש: מחסור זה אינו מביא בחשבון צפי לגלי עלייה חדשים וגדולים מרוסיה, מאוקראינה, מאירופה או מארה"ב.  החלטת הממשלה אשר אישרה את התוכנית האסטרטגית לדיור מתבססת על הגידול והריבוי הטבעי של האוכלוסייה- נטו. יותר אנשים נולדים בישראל, יותר אנשים מתחתנים, יותר אנשים מתגרשים, וכולם- ללא יוצא מן הכלל- צריכים – המון דירות [2.6 מליון דירות חסרות]. פשוט נהיה כאן צפוף יותר.

אז שאלתי פעם את השמאי הממשלתי הראשי לשעבר – טל אלדרוטי [גם לא "אינטרסנט"- הרי הוא היה "ממשלתי"] "טל- איפה יבנו כאן עוד 2.6 מליון דירות – בהנחה שחס וחלילה אנחנו לא רוצים לפלוש למדינות שכנות"? חשב רגע טל והשיב- "יהיה צריך לבנות קומה ב' לכל מדינת ישראל". אלה הן העובדות ואין עובדות אחרות, שעל בסיסן של אלה כל המומחים ללא יוצא מן הכלל- מהמגזר הציבורי- מהמגזר העיתונאי- והמגזר הפרטי [זה שבונה את המדינה] מהאנשים שבמשך עשרות שנים עובדים בענף הבנייה כולם תמימי דעים כי בשנים הקרובות מחירי הדיור ימשיכו לעלות. אגב, ענייין "שולי": גם שר האוצר ליברמן שעוד דיבר בתחילה על "תחילת בלימת קצב העליות" [בתרגום חופשי- המשך חופשי של עליית המחירים של הדירות] כבר חישב די מהר מסלול מחדש והעריך כי גם במהלך 2022 ימשיכו מחירי הדירות לעלות ב7- אחוז. האם גם שר האוצר אביגדור ליברמן אינטרסנט? 

למקור הכתבה >>

"רוצה לקנות דירה, אין לי הון עצמי": על תופעה חדשה ומסוכנת בשוק הנדל"ן

דור הטיקטוק מסתער: "משקיעים" צעירים מגיעים למשרדי המכירות, מבקשים לשלם מקדמה של 10% דרך הלוואה ולמכור את הדירה לפני שהיא מוכנה מבלי להשקיע שקל – מה הסיכונים, למה חלק מהיזמים מסרבים והאם המדינה צריכה להתערב?

קרא עוד »

מה יקרה לנדל"ן אחרי המלחמה? התופעה שמאיימת להעלות את המחירים

תופעת העולים שצפויה להעלות את המחירים ידועה, אבל לאחרונה יהודים רבים, בעיקר ממערב אירופה, מתעניינים ברכישת דירה בלי לעשות עלייה. הסיבה: הם רוצים לרכוש "תעודת ביטוח". איך זה ישפיע ומה הפתרון האמיתי להורדת מחירי הנדל"ן?

קרא עוד »

חברת הנדל"ן הענקית שנאלצת לחתוך מחירים באזור היקר בישראל

"קבוצת מור" החלה בשיווק פרויקט שדה דב באזור שנחשב לאחד היקרים בישראל • בעקבות עליית הריבית והקיפאון בשוק הנדל"ן' מחירי הדירות יהיו נמוכים יותר ממה שחשבו לפני כשנתיים כשקנו את הקרקע במיליארד שקלים וחצי • לדוגמה, דירה בינונית בגודל 90 מ"ר תימכר בכ-4 מיליון וחצי שקל

קרא עוד »

עד 2040 יהיו חסרות 2.6 מיליון דירות

למרות הירידה במחירי הנדל"ן, לעו"ד חגי אדורם שמייצג חברות בניה נמאס לשמוע על פתרונות לרוחב. עכשיו הוא מזהיר: "אחרי תכנית מע"מ אפס של לפיד שכשלה, באה התפרצות. אחרי מחיר למשתכן של השר כחלון, באה התפרצות וגידול קטסטרופלי בביקושים. המדינה חייבת לתת פטור של 50% ממס שבח לדירות כלואות"

קרא עוד »