הדיור הציבורי – מנטרה לפוליטיקאים או משימה לאומית?

בסמוך לכל מערכת בחירות (המתרגשת עלינו למגינת הלב לעיתים קרובות מדי לאחרונה) נזכרים הפוליטיקאים המבקשים לקושש קולות תחת הטיקט - "החברתי"

בסמוך לכל מערכת בחירות (המתרגשת עלינו למגינת הלב לעיתים קרובות מדי לאחרונה) נזכרים הפוליטיקאים המבקשים לקושש קולות תחת הטיקט – "החברתי" בכך שיש במדינת ישראל זכאים (רבים מדי) לקבלת דיור ציבורי – ולכן – הפלא ופלא שיש גם צורך בהעמדת דיור ציבורי ראוי – מודרני והולם לאותם זכאים בערים השונות בארץ.

לא סוד הוא כי עד לשנת 2040 תהיינה חסרות כ2.7 מיליון דירות במדינת ישראל. עשרים שנה הם פרק זמן קצר במונחים של מדינה. ויודגש – החסר העצום בדירות למגורים לא מתבסס על איזו תחזית גרנדיוזית של עלייה מאסיבית מחו"ל (כדוגמת העלייה מברה"מ לשעבר) אלא המדובר בגידול רגיל, טבעי וסטנדרטי של האוכלוסייה במדינת ישראל.

למתעניינים – מדובר בהחלטה פומבית של ממשלת ישראל אשר אישררה את החלטת קבינט הדיור הלאומי שהתבססה על עבודת מחקר ענפה של משרד השיכון, קבינט הדיור הלאומי ומנהל התכנון. זו היא קביעתה האסטרטגית של ממשלת ישראל לגבי פורטפוליו דירות המגורים החסרות למדינת ישראל (החלטת הממשלה ניתנת לעיון פתוח באינטרנט באתר רוה"מ- "החלטות ממשלה") לפיה תוך 20 שנה תהיינה חסרות במדינת ישראל כ-2.7 מליון דירות חדשות (וכדי לסבר את האוזן, בגלל שהמספר העצום הזה לא באמת נתפס – יש צורך בטווח הקרוב בבנייתם של עוד חמישים וארבעה אלף בניינים חדשים שבכל אחד מהם ישנן רק 50 דירות בבניין).

לפי החלטת הממשלה שמיפתה את המחסור החריף בדירות בשנים הקרובות- יהיה צורך לבנות "קומה ב'" למדינת ישראל. חלק נכבד ביותר מכמות הדירות החסרות חייב יהיה להיות מוקצה לזכאי הדיור הציבורי- דיור ציבורי הוא מערך מפותח שקיים בכל מדינות ה-OECD אך הוא מצוי די בתחילתו במדינת ישראל. החוק הנוכחי קובע כי דיירי "עמידר" רשאים לרכוש את דירתם מעמידר ותמורת הממכר (תמורת הדירה שאותה רכשו מעמידר) תשמש לרכישת דירות חדשות ליתר זכאי הדיור הציבורי. אולם הדבר דומה (מבחינת הסכום הכספי שמגויס בדרך זו) לניסיון "לייבש את הים בכפית". היינו ללא מקור תקציבי ממשלתי משמעותי נוסף ונפרד "הצבוע" לשם מטרה ייעודית זו (של רכישת דירות חדשות למאגר זכאי הדיור הציבורי) לא ניתן יהיה להדביק את המחסור הקיים בדירות לדיור הציבורי (שרק הולך ומתרחב בחלוף כל שנה).

טוב תעשה הממשלה הבאה שתקום באם תשכיל לתכנן לטווח ארוך (ולא רק "מתחת לאף"- לשנת התקציב הנוכחית) אלא לכל הפחות לחמש השנים הבאות (ומאד רצוי אף לעשר השנים הבאות) תקציבים מוגדרים אשר יגדלו בכל שנה – לטובת תקצוב ייעודי לרכישת דיור ציבורי לזכאי הדיור הציבורי (בדומה לתקציב סל התרופות אשר גדל בכל שנת תקציב למען החולים). "דיור ציבורי" הוא לא עוד סלוגן מתכלה עם גמר קמפיין הבחירות. דיור ציבורי ראוי, מודרני ובעיקר מספק, יהווה את אחד ממרכבי החוסן הכלכלי והלאומי של מדינת ישראל.

למקור הכתבה >>

"רוצה לקנות דירה, אין לי הון עצמי": על תופעה חדשה ומסוכנת בשוק הנדל"ן

דור הטיקטוק מסתער: "משקיעים" צעירים מגיעים למשרדי המכירות, מבקשים לשלם מקדמה של 10% דרך הלוואה ולמכור את הדירה לפני שהיא מוכנה מבלי להשקיע שקל – מה הסיכונים, למה חלק מהיזמים מסרבים והאם המדינה צריכה להתערב?

קרא עוד »

מה יקרה לנדל"ן אחרי המלחמה? התופעה שמאיימת להעלות את המחירים

תופעת העולים שצפויה להעלות את המחירים ידועה, אבל לאחרונה יהודים רבים, בעיקר ממערב אירופה, מתעניינים ברכישת דירה בלי לעשות עלייה. הסיבה: הם רוצים לרכוש "תעודת ביטוח". איך זה ישפיע ומה הפתרון האמיתי להורדת מחירי הנדל"ן?

קרא עוד »

חברת הנדל"ן הענקית שנאלצת לחתוך מחירים באזור היקר בישראל

"קבוצת מור" החלה בשיווק פרויקט שדה דב באזור שנחשב לאחד היקרים בישראל • בעקבות עליית הריבית והקיפאון בשוק הנדל"ן' מחירי הדירות יהיו נמוכים יותר ממה שחשבו לפני כשנתיים כשקנו את הקרקע במיליארד שקלים וחצי • לדוגמה, דירה בינונית בגודל 90 מ"ר תימכר בכ-4 מיליון וחצי שקל

קרא עוד »

עד 2040 יהיו חסרות 2.6 מיליון דירות

למרות הירידה במחירי הנדל"ן, לעו"ד חגי אדורם שמייצג חברות בניה נמאס לשמוע על פתרונות לרוחב. עכשיו הוא מזהיר: "אחרי תכנית מע"מ אפס של לפיד שכשלה, באה התפרצות. אחרי מחיר למשתכן של השר כחלון, באה התפרצות וגידול קטסטרופלי בביקושים. המדינה חייבת לתת פטור של 50% ממס שבח לדירות כלואות"

קרא עוד »